Równania liczby zespolonej
Proszę o pomoc: Proszę o pomoc
2) Re(iz)≤1
3) z
2+2z+10=0
4) z
2=4z(nad z kreska pozioma)
5) 3z+z(nad z kreska pozioma)=2+7i
6) 2z+(3−i)*z(nad z kreska pozioma)=5+4i
think: ad 4) to już jest trochę bardziej skomplikowane, zrobię ten jeden przykład a 5 i 6 musisz już
samodzielnie spróbować.
z = ai + b
z
s = −ai + b
z
2 = 4z
s
(ai + b)
2 = 4(−ai + b)
−a
2 + 2abi + b
2 = −4ai + 4b
i(2ab + 4a) + b
2 − 4b − a
2 = 0 ⇔ Re(z) = 0 i Im(z) = 0
| ⎧ | 2ab + 4a = 0 | |
| ⎩ | b2 − 4b − a2 = 0 |
|
2a(b + 2) = 0 ⇔ a = 0 lub b = −2
dla a = 0
b
2 − 4b − 0
2 = 0 ⇔ b(b − 4) = 0 ⇔ b = 0 lub b = 4
dla b = −2
(−2)
2 −4*(−2) − a
2 = 0 ⇒ a = 2
√3
czyli możliwe z to:
z = 0
z = 4
z = 2
√3i − 2