wielomiany
Agi: a jak to zrobić w(x)=-3x4+2x2+1
10 mar 15:50
kazik: w(x)=(x-1)(-3x3-x2+1x)
10 mar 20:52
Spike: Można też tak:
W(x)=-3x4+2x2+1 x2=t, t≥0
W(x)=-3t2+2t+1
Δ=4-4*1*(-3)=16
√Δ=4
t1=(-2-4)/-6=1
t2=(-2+4)/-6=-1/3
W(x)=(t-1)(t+1/3)=(x2-1)(x2+1/3)=(x-1)(x+1)(x2+1/3)
10 mar 21:03
Spike: czyli, pierwiastki W(x) to x=1 i x=-1
10 mar 21:04
Eta: Kazik coś pomylił!
można też tak!
1/ sposób : x2 = t x4 = t2
- 3t2 +2t +1 Δ=16 √Δ= 4
t1= (- 2 +4)/ -6 = - 1/3
t2 = ( - 2 -4)/ -6 = 1
więc x2 = 1 to x= 1 lub x = -1 to rozkład - ( x - 1)( x+1)
t2 = - 1/3 brak pierw. czyli i nie ma rozkładu
to W(x) = - ( x - 1 )( x + 1) ( x2 + 1/3)
2/ sposób:
- 3x4 + 3x2 -x2 +1 = -3x2( x - 1) - ( x2 - 1) =
= - 3x2 ( x2 - 1) - ( x2 - 1)= ( x2 - 1)( - 3x2 - 1)=
= - ( x -1)(x +1) ( 3x2 +1)
10 mar 21:05
Spike: Chociaż nie, błąd, bo t≥0, a t2=-1/3, więc jeszcze do końca nie przepisuj.
10 mar 21:05
Spike: To było pisane do mojego Eta jak coś

Może tak być? Skoro założenie mówiło o tym, że
t≥0. Do tyczy to tylko tego, że nie można rozkładać na pierwiastki?
10 mar 21:07