Sorki tak późno, proszę o pomoc. Z góry dziękuję za pomoc :)
kasien94: Zadanie z fizyki ruch harmoniczy: Przyjmując, że wychylenie w ruchu harmonicznym dane jest
wzorem:
a) x=0,04 sinpit;
b) x= 2a sin3pit,
oblicz amplitudę, okres, oraz, wartości prędkości maksymalnej i maksymalnego przyspieszenia w
obu przypadkach.
Jeszcze raz przepraszam, że tak późno piszę!
10 paź 01:12
anmario: a)
Dane:
x=0,04 sinπt;
A − amplituda −?
T − okres − ?
V
max − ?
a
max − ?
Amplituda to maksymalne wychylenie od położenia równowagi, czyli, w równaniu
| | 1 | |
x=0,04 sinπt jest nią A = 0,04, bo dla t= |
| wartość wychylenia x jest największa i wynosi: |
| | 2 | |
| | 2π | |
Okres, czyli czas trwania jednego cyklu liczymy ze wzoru ω = |
| , przy czym, z zależności |
| | T | |
x=0,04 sinπt widzimy, że ω = π (ogólny wzór na wychylenie w ruchu harmonicznym jest x =
Asinωt), mamy więc:
po podstawieniu za ω = π:
| | 2π | |
π = |
| i, po przekształceniu w celu obliczenia T: |
| | T | |
T = 2
W celu wyliczenia V
max liczymy najpierw prędkość chwilową ruchu, jak wiadomo od Newtona jest
nią pochodna po czasie z wychylenia:
V = x' = (0,04 sinπt )' = 0,04πcosπt stąd:
V
max = 0,04π
Podobnie jak przed chwilą, za Newtonem, przyśpieszenie chwilowe ruchu jest drugą pochodną po
czasie z wychylenia, więc:
a = x'' = (0,04 sinπt )'' = (0,04πcosπt)' = −0,04π
2sinπt, stąd:
a
max = − 0,04π
2
10 paź 04:23
kasien94: Dziękuję za rozwiązanie
10 paź 20:10
jaagusia112: a taki przyklad mozecie rozwiazac? x=2a sin 3pit
2 paź 13:36
jaagusia112: bardzo prosze
2 paź 13:36
Krzysiek: a taki przyklad mozecie rozwiazac? x= sin π/4 t
17 sty 21:11
Nienor: Ale w tym chodzi, przecież o to samo.
17 sty 22:43
casdasd:

Ω≤←←δ
17 paź 19:11
2: za nawiasem jest do potęgi 2 ?
8 gru 20:23