Wyrażenia algebraiczne.
Remik: Proszę o pomoc a tych zadaniach:
1.Wyznaczyć sumy, iloczyny:
| | 23−1 | | 33−23 | | 43−33 | |
a) |
| + |
| + |
| +... |
| | 22+2+1 | | 32+6+22 | | 42+12+33 | |
| | 20103−20093 | |
+ |
| |
| | 20102+2010*2009+20092 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b)(1− |
| )*(1− |
| )*(1− |
| )*...*(1− |
| ) |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 20112 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
c) |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 2010*2011 | |
2.Wykazać, że liczba
√29+12√5−
√29−12√5 jest całkowita.
9 paź 23:19
agata: Zad.2 √29+12√5−√29−12√5=√(3+2√5)2−√(2√5−3)2=3+2√5−(2√5−3)=6.
9 paź 23:32
Vax: 1a) Zauważ, że a
3−b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
| | 1 | | n+1 | |
b) Możesz pokazać indukcyjnie, że πi=2n (1− |
| ) = |
| |
| | n2 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c) Zauważ, że |
| = |
| − |
| |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
2) 29+12
√5 = (2
√5±3)
2
9 paź 23:33