Jaki procent powierzchni koła pozostał po wycięciu sześciokąta?
Dudek: Z koła o promieniu 6cm. wycięto możliwie największy sześciokąt foremny. Jaki procent
powierzchni koła pozostał po wycięciu sześciokąta?
10 mar 15:48
Eta: Możliwie największy sześciokat , to sześciokat foremny
o długości boku = 6 cm
Pk = πr2 r= 6cm to Pk= 36π cm2 ≈ 113,04 cm2
Psześciokata = 6*a2√3 / 4 a = 6 cm
Psześciok.. = 54√3 cm 2 ≈ 93, 14
Pk - P {sześciok} = 113, 04 - 93, 14 = 19, 62 cm2
19, 62/ 113,04 =0, 1735 * 100% = 17, 35 %
Odp: 17, 35%
10 mar 22:04
Max: 113,04 - 93,14 = 19,9

Wiec odpowiedz bedzie ≈17.6%
18 mar 18:21