,,,
zacofany z matmy: z (x2+4) nic nie rozłoże prawda, czy da się
9 paź 23:13
kachamacha: nie rozłożysz
9 paź 23:19
Basia:
da się
x2+4 = (x+2)2 − 4x = (x+2)2 − (2√x)2 = (x+2−2√x)(x+2+2√x)
tylko po co komu taki rozkład ?
nic nie daje; przeciwnie utrudnia
napisz co masz zrobić
9 paź 23:19
zacofany z matmy: i jesze jedno jesli mam wyrażenie(x
2+2x+1) i chce obliczyć x1 i x2 to metodą na to jest tylko
delta itd.

9 paź 23:21
Trivial:
Metod rozwiązywania takich równań jest kilka. Delta jest najbardziej typowa.
9 paź 23:21
zacofany z matmy: a jaka jest inna szybka?
9 paź 23:22
Trivial:
Porównywalnie można sprowadzić do pełnego kwadratu, ale ten przykład co dałeś to trochę zły do
demonstracji, bo to po prostu (x+1)
2.

Weźmy inny:
x
2+2x−8 = 0
Uzupełniamy kwadrat.
(x+1)
2−1−8=0
(x+1)
2 = 9
x+1 = ±3
x = −1±3
9 paź 23:25
Trivial: Jednak delta jest chyba najlepsza, bo liczy się bezmyślnie.
9 paź 23:26
zacofany z matmy: pani od matmy powiedziała że gdy widze takie wyrażenieodrazu powinienem wiedziec już wynik
9 paź 23:30
Godzio:
No bo tak powinno być, ale na maturze nikt nie patrzy na to czy Ty widzisz ten wynik czy nie,
po prostu masz rozwiązać poprawnie
9 paź 23:31
Trivial:
Powinieneś znać kilka:
(x+1)2 = x2 + 2x + 1
(x−1)2 = x2 − 2x + 1
(x+2)2 = x2 + 4x + 4
(x−2)2 = x2 − 4x + 4
Dla większych liczb jest już gorzej, choć dla trójki też da się łatwo zauważyć.
9 paź 23:32
Basia:
no bo powinieneś
x2+2x+1 = (x+1)2 czyli mamy jeden pierwiastek x0 = −1
trzeba sobie policzyć z pięćdziesiąt albo ze sto przykładów typu
(x+2)2 =
(x−3)2 =
(2x+1)2 =
itd.
potem na pierwszy rzut oka widzisz jak to "zwinąć"
9 paź 23:33
zacofany z matmy: ja wiem jak zwijać, chodzi mi tylko o to że z tak prostego wyrażenia np (2x+1)2 nie umiem
wyliczyć x1 i x2 bez wylicznia delty i ile bedzie własnie wynościc x1 i x2 tutaj?
9 paź 23:40
Trivial:
(2x+1)2 = 0
2x+1 = 0
...
9 paź 23:44
zacofany z matmy: serdecznie wam dziękuje
9 paź 23:53