wyrażenia algebraiczne
Róża: dla jakiej wartości współczynnika k równanie x3+kx2+2099x=2009 spełniają trzy różne liczby
naturalne? wyznacz te liczby.
9 paź 22:58
Basia:
x3 + kx2 + 2099x = 2009
x3 + kx2 + 2099x − 2009 =0
W(x) = x3 + kx2 + 2099x − 2009
pierwiastki wymierne (w tym naturalne) muszą być dzielnikami liczby 2009
2009 = 7*287 = 7*7*41
czyli musiałyby to być liczby 1, 7 i 41
czyli
x3 + kx2 + 2099x − 2009 = (x−1)(x−7)(x−41)
wymnóż prawą stronę i porównaj współczynnik przy x2
9 paź 23:10
Róża: a skad to wiadomo, ze te pierwiastki muszą być dzielnikami liczby 2009? i co gdyby tam była
inna liczba, ktora by miała wiecej dzielników?
9 paź 23:38
9 paź 23:40
Basia:
gdyby było więcej musiałabyś rozpatrzyć wszystkie możliwe "trójki"
i byłoby więcej niż jedno k spełniające warunki zadania
dla wielomianu 3−go stopnia
bo dla wielomianu wyższego stopnia byłoby nieco bardziej skomplikowane
9 paź 23:44