wyrażenia agebraiczne
Róża: Niech a i b będą liczbami całkowitymi. Udowodnij, że:
M=(a+b)4−2(a2+b2)(a+b)2+2(a4+b4) jest kwadratem liczby naturalnej.
9 paź 22:55
Vax: Po wymnożeniu wszystkiego dostajemy a4+2a2b2+b4 = (a2+b2)2
9 paź 22:59
Róża: a jak sie mnożny ten pierwszy nawias (a+b)4?
9 paź 23:04
Vax: (a+b)4 = a4+4a3b+6a2b2+4ab3+b4
9 paź 23:08
Róża: ale na czym to polega? jaki jest system? jakby np był nawias do 5 potęgi
9 paź 23:12
9 paź 23:13
9 paź 23:14
9 paź 23:14
Trivial:
| | | |
(a+b)n = ∑k=0..n | akbn−k. sorry literówka była |
| | |
9 paź 23:14
Róża: mhm ok dzieki wielkie!
9 paź 23:19