Zespolone
ZKS:
Trivial lub kto inny kto rozumie mógłby mi wytłumaczyć zadanie:
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej:
z + |z| = 2
9 paź 22:53
Trivial:
Trzeba rozpisać:
z = x+yi
z* = x−yi.
Coś tam powyliczać i wyjdzie.

W pierwszym zauważ, że na pewno y=0, bo
z jest jedynym składnikiem, który może być
zespolony.
9 paź 22:58
Basia:
z= x+yi
|z| = √x2+y2
z + |z| = 2
x+yi + √x2+y2 = 2
x+yi = 2−√x2+y2 a to po prawej to liczba rzeczywista ⇒
y=0
i masz
x = 2−√x2
√x2 = 2−x /()2
x2 = 4 − 4x + x2
4−4x=0
x=1
to jest jeden punkt P(1, 0)
9 paź 22:58
Godzio:
| x − yi + 1 | | (x − yi + 1)(x + yi) | |
| = |
| = U{x2 + y2 + x + i(..)}{x2 + |
| x + yi | | x2 + y2 | |
y
2}
x = 0 −− czyli co ? tylko to chyba nie ?
9 paź 23:00
Trivial:
Panie
Godziu, mnożymy licznik i mianownik przez x−yi, a nie x+yi.
9 paź 23:03
ZKS:
Właśnie do pierwszego wszyło mi y = 0 jako że Im(z) = 0. Czyli po prostu w pierwszym mam
zaznaczyć na płaszczyźnie punkt P = (1 ; 0)?
9 paź 23:03
Godzio:
No wiem wiem, już śpię

ale poprawie dla własnej satysfakcji
9 paź 23:04
Trivial:
ZKS tak.
9 paź 23:05
Godzio:
| (x − yi + 1)(x − yi) | | x2 − y2 + x − yi − 2xyi | |
| = |
| |
| x2 + y2 | | x2 + y2 | |
Czyli:
x
2 − y
2 + x = x
2 + y
2
2y
2 = x
I na płaszczyźnie zespolonej będzie to samo co na zwykłej ?
9 paź 23:07
Trivial:
Tak, dlatego piszemy
z = x + yi
żeby potem było łatwo narysować.
9 paź 23:09
Basia:
Godziu chciałeś mi coś opowiedzieć. No to jestem.
9 paź 23:11
ZKS:
| | π | |
Okej dzięki wam.  A kolejne jak mam Arg(z) = |
| to rysuję prostą zaczynając od początku |
| | 3 | |
płaszczyzny czyli punktu P = (0 ; 0) nachyloną pod kątem 60
o i to będą wszystkie te punkty
leżące tam?
9 paź 23:14
Trivial: Tak.
9 paź 23:15
Basia:
nie prostą, tylko półprostą leżącą w I ćwiartce; prosta nie ma początku, półprosta tak w p−cie
O(0,0)
reszta w porządku
9 paź 23:16
Trivial: terminologia.
9 paź 23:17
Godzio:
Basia zobacz tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/65559.html a dokładnie na tytuł tematu, "znajomy Kamila" i po tym mogę być
pewny że to właśnie Kamil

(tak sobie o tym przypomniałem wpisałem w wyszukiwarkę i
wyskoczyło) coś ostatnio go nie widać, ale teraz jest ktoś taki jak "Tancerz" i on mi też
łudzącą przypomina Kamila to ja już nie wiem czy to 3 inne osoby czy 3 te same
9 paź 23:17
Trivial: Jeśli mogę się wtrącić, to
Tancerz daje zadanka na innym poziomie.
9 paź 23:19
ZKS:
Tak tak
Basiu napisałem głupotę chodziło mi oczywiście o półprostą.

Dziękuję jeszcze
raz za rozwianie moich wątpliwości i naprowadzenie mnie.
9 paź 23:19
Godzio: wiem, ale słownictwo jakiego używa jest dokładnie takie same
9 paź 23:19
Godzio: Elementy statystyki opisowej.Teoria prawdopodobieństwa i kombinatoryka − tak nazwał ostatnio
temat, może po prostu ma nowy dział
9 paź 23:21
Basia:
prawdopodobnie masz Godziu rację, chociaż możliwe, że zdążył przeczytać te plotki o nim
przed skasowaniem i stąd ten znajomy
chociaż coś mi się majaczy, że ktoś kiedyś pisał, że tę stronę polecił mu Kamil, nie on
przypadkiem ?
to by potwierdzało Twoje domysły
9 paź 23:25
Godzio:
No właśnie on, ten post też znalazłem
9 paź 23:25
Godzio:
A jeszcze jedno, Piotr zniknął pojawił się Tancerz
9 paź 23:28
Basia:
W takim razie to Kamil, on naprawdę dostał się na jakieś studia. Panie miej nas wszystkich w
swojej opiece. Już nikomu bez literek dr hab. przed nazwiskiem nie będzie można zaufać. No bo
każdy poniżej to może być on.
9 paź 23:29
Trivial: CSI: forum zadankowe.
9 paź 23:29
Basia:
Postów Tancerza na razie chyba mało czytałam. Też taki pojętny i upierdliwy ?
9 paź 23:30
Godzio:
Dopiero 2 dni był, ale po postach widzę że trochę tak
9 paź 23:31
Trivial: możecie mi przybliżyć historię Kamila? Widzę, że to interesujący przypadek.
9 paź 23:32
Mateusz: Dokładnie tak samo pomyslałem ze nasz forumowy znajomy dostał sie na studia i zmienił tylko
nick
9 paź 23:32
Godzio: Wpisz sobie w wyszukiwarkę "Kamil Godzio" −− to coś podonego do przypadku naszego Piotra, z
tym że z LO
9 paź 23:35
Godzio:
I zjedź trochę niżej, bo na początku może być jakiś zwykły Kamil
9 paź 23:35
Trivial: "Ty masz wiele książek pewnie Godzio"
Leżę
9 paź 23:37
9 paź 23:37
ZKS:
|z| + Re(z) > 1
√x2 + y2 + x > 1
√x2 + y2 > −x + 1 / 2
x2 + y2 > x2 − 2x + 1
y2 > −2x + 1
Dobrze jest tak przekształcone?
9 paź 23:41
Godzio:
Śmiesznych ludzi można tu spotkać
9 paź 23:41
Trivial: Widzę, że jest ostro.
9 paź 23:41
Trivial: ZKS: założenie odnośnie pierwiastka:
−x+1 > 0
9 paź 23:43
Trivial: A nie, jest znak większości, więc nie trzeba.
9 paź 23:43
ZKS:
Dla x > 1 będzie zawsze to spełnione a dla x ≤ 1 mogę podnieść do kwadratu o to chodzi
Trivial?
9 paź 23:44
Trivial: tak.
9 paź 23:45
ZKS:
To jeszcze ostanie i daję już spokój.

z ∊ C : z
6 − z
−6 ∊ R
9 paź 23:48
Basia:
ZKS trzeba skończyć
czyli
będą to wszystkie punkty dla których:
1. −2x+1<0 i y dowolne
2. −2x+1=0 i y=0 (jeden punkt)
3. −2x+1>0 i ( y> √−2x+1 lub y< −√−2x+1
(zewnętrze paraboli y2 = −2x+1 dla x<12)
praktycznie to cała płaszczyzna minus ta parabola i to co między jej ramionami
plus jej wierzchołek
9 paź 23:53
ZKS:
Rozumiem Basiu. Tylko jeszcze to ostanie prosiłbym o wytłumaczenie bo za to mi ciężko się
zabrać.
9 paź 23:55
Trivial:
z = |z|(cosφ+isinφ)
z≠0.
z
6 − z
−6 = |z|
6(cos6φ+isin6φ) − |z|
−6(cos6φ−isin6φ) = OK, jeśli:
|z|
6sin6φ + |z|
−6sin6φ = 0
sin6φ(|z|
2+|z|
−6) = 0
sin6φ = 0
6φ = π lub φ=0
Hmm...
Basiu, przeanalizuj proszę, bo już trochę śpię.
9 paź 23:56
Trivial:
Ah...
6φ = 0 + kπ
Trzeba teraz narysować te, które są z przedziału [0, 2π).
Teraz chyba dobrze.
9 paź 23:59
Basia:
hm.................
kłopot w tym, że wzory Moivre'a są udowodnione wyłącznie dla wykładników naturalnych n
i wykładników postaci 1n
10 paź 00:03
Trivial: A postać z=|z|eiφ?
10 paź 00:05
Basia:
właśnie myślę jak ją tu wykorzystać, bo chyba tylko z niej
10 paź 00:06
b.: czy miałaś na myśli Basiu, że wzory Moivre'a są dla n całkowitych?
10 paź 00:06
b.: jeśli chodzi o Twoje zadanie, to podstaw y=z6 i zastanów się najpierw, dla jakich y∊C mamy
y−1/y ∊ R
10 paź 00:08
ZKS:
Założenie y ≠ 0
y = 1 ∨ y = −1
10 paź 00:11
b.: e nie, to trochę za mało... widać od razu, że wszystkie niezerowe rzeczywiste są dobre
podstawmy może y = a+bi, gdzie a,b ∊ R...
10 paź 00:12
ZKS:
| | 1 | | (a + bi)2 − 1 | | (a + bi − 1)(a + bi + 1) | |
a + bi − |
| = |
| = |
| ⇒ |
| | a + bi | | a + bi | | a + bi | |
⇒ a ≠ −b (a + b = 1 ∨ a + b = −1)
O to chodzi
b.?
10 paź 00:23
b.: hmm raczej nie, chodzi w końcu tylko o to, czy część urojona jest zero
w sumie można łatwiej:
| | y sprzężone | |
y − 1/y = y − |
| |
| | |y|2 | |
i stąd widzimy, że znak Im(y − 1/y) jest taki sam, jak znak Im(y).
w szczególności Im(y − 1/y) = 0 wtedy i tylko wtedy, gdy Im(y)=0, czyli gdy y jest rzeczywiste
teraz tylko kwestia rozwiązania z
6 = y ∊R\{0}
10 paź 00:28
Basia:
mniej więcej o to, ale zapisałabym to tak
i trzeba by było jeszcze pomnożyć licznik i mianownik przez a−bi
| | (a2+2abi − b2 −1)(a−bi) | |
= |
| ∊ R ⇔ licznik ∊ R |
| | a2−b2 | |
i coś już powinno z tego wyjść, ale może
b. ma lepszy pomysł
10 paź 00:31
b.: jeszcze taka uwaga: jeśli chodzi o to, jak przekształcać, to naszym celem jest obliczenie
części urojonej (i przyrównanie jej do zera), więc nie ma sensu zamiana a+bi na
dobranoc
10 paź 00:38
ZKS:
Okej dzięki
b. i
Basiu. Dobranoc
10 paź 00:41
Basia:
b.
cytuję: i stąd widzimy, że znak Im(y − 1/y) jest taki sam, jak znak Im(y).
co rozumiesz przez znak Im ?
bo Im(y −
1y) nie musi = Im(y)
y = 1+i
| | 1 | | 2(1+i) + 1−i | | 3+i | |
y − |
| = |
| = |
| |
| | y | | 2 | | 2 | |
Im(y) = 1
Im(y−
1y) =
12
chyba, że coś poknociłam
10 paź 00:45
Basia:
poknociłam, ale i tak nie są równe
| | 1 | | 2(1+i) − 1+i | | 1+3i | |
y − |
| = |
| = |
| |
| | y | | 2 | | 2 | |
im(y−1/y) =
32
10 paź 00:59
b.: ale mają taki sam znak −− obie dodatnie, i o to mi chodziło
10 paź 09:19
Basia:
ok. teraz rozumiem, ale w ogóle to jakieś zaćmienie umysłu mnie dopadło i gigantyczną bzdurę
napisałam
oczywiście najprostsze i stuprocentowo poprawne jest rozwiązanie
Triviala
nie wiem teraz co tam zobaczyłam "nie tak", bo jest właśnie tak
sin6α=0
6α=2kπ
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
α = 0, |
| , |
| , π, |
| , |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
a ponieważ |z| może być dowolny byle |z|≠0
będą to wszystkie liczby postaci
z =
√x2+y2(cos0 + isin0) =
√x2+y2 co daje wszystkie liczby R
+
| | 1 | | √3 | |
z = √x2+y2(cosπ3 + isinπ3) = √x2+y2( |
| + i |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| √x2+y2 | | √x2+y2 | |
| *(1 + i√3) gdzie znowu |
| wygeneruje dowolną R+ |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
z = √x2+y2(cos2π3 + isin2π3) = √x2+y2(− |
| + i |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| √x2+y2 | | √x2+y2 | |
| *(−1 + i√3) gdzie znowu |
| wygeneruje dowolną R+ |
| 2 | | 2 | |
z =
√x2+y2(cosπ + isinπ) =
√x2+y2(−1 + i*0) = −
√x2+y2 co daje dowolną liczbę R_
itd.
itd.
graficznie będzie to suma prostych
y = 0
y =
√3x bo tg
π3 =
√3
y = −
√3x
( z pozostałych trzech kątów wychodzą już te same proste)
minus punkt O(0,0)
10 paź 10:01
Basia:
Trivial bardzo przepraszam (patrz wyżej) chyba byłam bardziej zmęczona niż Ty
10 paź 10:16
Trivial: Spokojnie,
Basiu.

Ja się nie gniewam.
10 paź 10:54