rozwiąż równania
proszę o pomoc: Rozwiąż równania:
a) (x2 + 3x)(x2 + 4)(x2 + 4x + 4) =0
b) x3 +5x2 − 9x −45 =0
c) (x2 + 9)(x2 − 2x)(x2 + 2x +1) =0
9 paź 22:26
Bizon:
a)
x(x+3)(x2+4)(x+2)2=0 x1=0 x2=−3 x3=−2 (podwójny)
b)
x2(x+5)−9(x+5)=0 (x+5)(x2−9)=0 (x+5)(x−3)(x+3)=0 x1= x2= x3=
9 paź 22:41
proszę o pomoc: dziękuje za pomoc!
podwójny czyli krotność 2, o to chodzi?
a w tym b) będzie: x
1= −5, x
2= 3, x
3= = −3 ?

mógłbym prosić jeszcze o wyłączenie przed nawias w przykładzie c? bo to mi nie wychodzi, z góry
dziękuje
9 paź 22:53