Wykonaj działania i przedstaw otrzymany wielomian w jak najprostszej postaci
Kinga: a) (2 (x3 − 2x +4) − (x−3)(x2 +5x −4)(3 − 2x)
b) (2 (3 − 4x + x3) − (2 −x)(x2 + 6x −3)(2x − 3)
Baardzo proszę o rozwiązanie

muszę to mieć na jutro

(((((((( help :<
9 paź 22:18
Kinga: kompletnie tego nie rozumiem, baaardzo proszę o pomoc
9 paź 22:58
Kinga: jeszcze raz proszę, muszę to mieć na jutro : ((((((((((((((((((((9
9 paź 23:13
Kinga: czemu nikt się nie odzywa?

ratunku :<<<<
9 paź 23:29
Godzio: Kiepsko przepisane i dlatego
9 paź 23:29
Kinga: już poprawiam:
a) (2 (x3 − 2x +4) − (x−3) (x2 +5x −4) (3 − 2x)
b) (2 (3 − 4x + x3) − (2 − x) (x2 + 6x − 3) (2x − 3)
9 paź 23:33
Kinga: proszę, chyba jeszcze wszyscy nie śpią

muszę to mieć na jutro, pomóżcie ;'(
9 paź 23:51
b.: to tylko kwestia pomnożenia, pododawania oraz uporządkowania wg potęg x (x
4, x
3, ...)
tutaj masz podobne przykłady:
1434; spróbuj sama, sprawdzimy
10 paź 00:00
pomocy: Tylko ,że ta dwójka na początku mnie jakoś zmyla.. tą dwójkę mnożę przez (x3 − 2x +4) a potem
robię z tego (2 (x3 − 2x +4) − (x−3) odejmowanie i z tego co mi wyjdzie mnożę z (x2 +5x −4)
(3 − 2x) ?
10 paź 00:17
b.: no w sumie to coś jest nie tak z nawiasami −− początkowy nawias nie jest zamknięty.
Przypuszczalnie powinien być zamknięty po (x−3), i wtedy byłoby tak jak piszesz
10 paź 00:25
pomocy: A nie, źle przepisałam.. ten początkowy nawias zamyka się po 4 czyli:
(2 (x3 − 2x + 4) (x−3) (x2 +5x −4) ) (3 − 2x)
czyli na początku mnożę tą dwójkę przez to całe (x3 − 2x + 4) (x−3) (x2 +5x −4) ?
10 paź 00:33
b.: no to musisz cierpliwie wymnażać kolejne nawiasy, np. najpierw wymnóż pierwsze dwa
ja idę spać, ale pewnie kto inny będzie pomagał Ci dalej, jeśli zaczniesz coś liczyć...
10 paź 00:36
Jolanta: teraz nie napisałaś minusa a był między nawiasami ,sprawdz znaki
10 paź 00:38
pomocy: Czyli będzie tak?
(2 (x
3 − 2x + 4) (x−3) (x
2 +5x −4) ) (3 − 2x) = 2x
3 − 4x + 8 − 2x − 6 * 2x
2 + 10x − 8 =
i zastanawiam się jak to teraz uporządkować
10 paź 00:40
Jolanta: Nie tak mnożyć trzeba wszyskie liczby z wszyskich nawiasów , sprawdz czy jest minus miedzy
nawiasami
10 paź 00:41
Jolanta: (x−3)(x2+5x−4)(3−2x)=(x3+6x−4x−3x2−15x+12)(3−2x) w pierwszym nawiasie trzeba uporzadkowac i
pomnożyc przez drugi
10 paź 00:47
pomocy: nie mogę tego zrobić

pogubiłam się w tym wszystkim
10 paź 00:47
Jolanta: (x3−3x2−13x+12)(3−2x)=3x3−2x4−9x2+6x3−39x+26x2+36−24x=
10 paź 00:52
Jolanta: Nadal nie odpowiedziałąś czy jest minus po nawiasie (x2+5x−4) tu ?
10 paź 00:53
Jolanta: 2(x3−2x+4)=2x3−4x+8
10 paź 00:55
pomocy: tam nie ma minusa
10 paź 00:56
Jolanta: Na sam,ej górze pisałaś z minusem ,dlatego pytam
10 paź 00:57
pomocy: Jolu, naprawdę już się pogubiłam i nawet nie wiem jak to teraz mam spisać
10 paź 00:58
pomocy: przykład jest na pewno taki: (2 (x3 − 2x +4) − (x − 3) (x2 + 5x − 4) ) (3 − 2x)
10 paź 01:00
Jolanta: liczyłam osobno bo nie wiedziałam czy jest minus.Gdyby był trzeba byłoby odjąć .Jeżeli nie ma
trzeba mnożyć wszystko
jjak uporzadkujesz to co napisałam o 00:52
10 paź 01:00
Jolanta: Czyli minus jest ale całe moje liczenie na nic ,bo nawiasy są inaczej
10 paź 01:02
pomocy: tak, szkoda ,że tu nie ma opcji edytowania postów bo właśnie widzę ,że za pomniałam tego
drugiego nawiasu po czwórce
10 paź 01:04
Jolanta: mnożysz przez 2 pierwszy nawias , drugi przez trzeci
(2x3−4x+8 −(x3+5x2−4x−3x2−15x+12))(3−2x)
(2x3−4x+8−x3−2x2+19x−12)(3−2x) uporządkujpierwszy nawias i wymnóz przez drugi
10 paź 01:09
Jolanta: (x3−2x2+15x−4)(3−2x)=
10 paź 01:19
pomocy: (x3−2x2+15x−4)(3−2x)= 3x3 − 2x4 − 6x2 + 4x − 4x3 − 45x − 30x2 − 12 − 8x
dobrze pomnożyłam?
10 paź 01:30
Jolanta: znaki sie nie zgadzają −*−=+
10 paź 01:35
Jolanta: 3x3−2x4−6x2+4x3+45x−30x2−12+8x
10 paź 01:38
Jolanta: =−2x4+3x3−36x2+53x−12
10 paź 01:39
Jolanta: W tym drugim tez nawiasu brakuje
10 paź 01:40
kasia: −7(x+2)+4=−3
21 lis 14:26