matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
silnia
krzychu:
Oblicz
! Oblicz n, jeśli wiadomo,że :
n
n−1
n−1
2
+
= 16
9 paź 22:03
Godzio:
n
1
n
n − 1
=
= n
(n − 1)(n − 2)
n +
= 16 /* 2
2
2n + n
2
− 3n + 2 = 32 n
2
− n − 30 = 0 (n − 6)(n + 5) = 0 n = 6 n = −5 −− odpada
9 paź 22:05