silnia
krzychu: Silnia

! Oblicz n, jeśli wiadomo,że:
9 paź 21:20
Godzio:
2n(2n − 1)(2n − 2) = 120 * 6 = 8 * 9 * 10
2n = 10 ⇒ n = 5
9 paź 21:23
krzychu: wytłumacz mi , jak to przekształciłeś ?
2n(2n − 1)(2n − 2) = 120 * 6 = 8 * 9 * 10
2n=10
9 paź 21:38
Sławek:
W zadaniu
| | (2n)! | | (2n−3)!*(2n−2)*(2n−1)*2n | |
= |
| = |
| = |
| | 3!(2n−3)! | | 3!(2n−3)! | |
| | (2n−2)*(2n−1)*2n | | (2n−2)*(2n−1)*2n | | (2n−2)*(2n−1)*2n | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3! | | 1*2*3 | | 6 | |
z treści wynika, ze
czyli
(2n−2)*(2n−1)*2n = 120*6
(2n−2)*(2n−1)*2n = 720
(2n−2)*(2n−1)*2n = 72*10
(2n−2)*(2n−1)*2n = 8*9*10
9 paź 22:38
krzychu: teraz rozumiem dzięki
10 paź 20:31