całki
Dzastina: ∫sin2x dx Wykonujac metodę całkowania przez części doszłam do czegoś takiego
xsin2x−∫x2sinxcosx
Z tym, że 2sinxcosx=sin2x i co dalej z czymś takim można zrobić?
9 paź 21:00
Trivial:
Musi być przez części? Jest znacznie łatwiejsza metoda.
9 paź 21:02
Dzastina: Przez podstawienie jakoś mi tu nie pasuje... a może coś z tym ∫1/sin2xdx=−ctgx+c kombinować?
9 paź 21:06
Godzio:
Rzekłbym trywialna metoda
9 paź 21:06
Trivial:
cos2x = cos
2x − sin
2x = 1−2sin
2x
Czyli:
To jest już banalne do scałkowania.
9 paź 21:09
Dzastina: no takkk.. wzory o sobie przypominają jeszcze

∫sin
xdx=∫1−cos2x/2=1/2∫dx−1/2∫cos2x=1/2x−sin2x/4 tak?
9 paź 21:20
Godzio:
Tak
9 paź 21:21
Trivial:
Tak.

Tylko zapis trochę niejednoznaczny. ułamki piszemy:
| | licznik | |
U{licznik}{mianownik} → |
| . |
| | mianownik | |
9 paź 21:21
Dzastina: oki, oki
9 paź 21:29