b
Kingaa: trygonometria

Jezeli a jest katem ostrym i tg a=2 to:
a) sin a=
√5/2
b) sin a= 2
√5/5
c) sin a=
√5/5
d) sin a=
√5
9 paź 20:47
think:

najprostszy możliwy sposób, rysujesz trójkąt prostokątny, zaznaczasz kąt a, z Pitagorasa
liczysz c a później z definicji wyznaczasz ile ma sina
9 paź 20:50
Kingaa: czemu tam jest 1 ?
9 paź 20:52
Eta:
9 paź 20:52
think: ponieważ tg to jest stosunek długości przyprostokątnej naprzeciw kąta do przyprostokątnej przy
kącie, można było zapisać że boki mają długość 2x i x ponieważ różnią się one o pewną stałą,
ale ta stała zawsze się skraca.
9 paź 20:54
Kingaa: ok dzieki wielkie
9 paź 20:55