ffff
ehhh: Logarytmy


1.) log
5(3x−11)+log
5(x−27)= 3+log
58
2.)log
7(x−2)−log
7(x+2)=1−log
7(2x−7)
3.) log(x−1)+log(x+1)=log8+log(x−2)
9 paź 20:43
think: zacznij od dziedziny, ponieważ liczba logarytmowana musi być dodatnia.
a następnie skorzystaj ze wzoru na dodawanie i odejmowanie logarytmów o tych samych
podstawach
9 paź 20:48
ehhh: A może zrobi ktoś na razie chociaż jeden przykład i na podstawie postaram się zrobić kolejne
9 paź 20:55
krystek: log[(3x−11)(x−27)=log(125*8) i zał 3x−11>0 i x−27>0
9 paź 20:58
kachamacha: założenia: 3x−11>0
x−27>0 rozwiąż te nierówności i odszukaj część wspólną rozwiązania.
otrzymasz pewien przedział.
rozwiązanie równania musi mieścić się w tym przedziale
log5(3x−11)+log5(x−27)=log5125+log58
log5[(3x−11)(x−27)]=log(125*8)
(3x−11)(x−27)=1000
wymnóż nawiasy, doprowadź do postaci równania kwadratowego, oblicz Δ i miejsca zerowe i sprawdź
które z nich należą do wczesniej wyznaczonego przedziału
9 paź 21:03
think: skoro wszyscy ten sam przykład... to ja zaproponuję też taką wersję:
log
5(3x − 11) + log
5(x − 27) = 3 + log
58
log
5(3x − 11)(x − 27) − log
58 = 3
| | (3x − 11)(x−27) | |
log5 |
| = 3 |
| | 8 | |
z definicji logarytmu log
ab = c ⇔ a
c = b
9 paź 21:06