Nierówność wykładnicza
Sylwia: 2sinx + 4sinx + 8sinx + ... ≤ 1
2−cosx + 4−cosx + 8−cosx + ... ≤ 1
Jak mam się za to zabrać? Mógłby ktoś opisać po kolei wykonywane kroki?
9 paź 20:43
Grześ: Ja pokaże, chwilka
9 paź 20:44
ehhh: daj do tej samej podstawy czyli np 2
2sinx
9 paź 20:44
Trivial:
a)
Wykorzystamy podstawienie u = 2
sinx, wtedy:
u + u
2 + u
3 + ... ≤ 1
Otrzymaliśmy sumę szeregu geometrycznego, czyli:
| u | |
| ≤ 1 przy założeniu |u|<1. |
| 1−u | |
I dalej już dasz radę.
9 paź 20:45
Trivial:
Z tym, że to nie jest szereg geometryczny.

Hm.....
9 paź 20:46
Sylwia: Ogólnie z takimi nierównościami sobie radzę, tylko w ogóle nie ogarniam trygonometrii i dlatego
mam problem...
9 paź 20:46
Trivial: Aha jest... Dobra wszystko jest OK.
9 paź 20:47
Grześ: Jak widzimy po lewej stronie musimy mieć nieskończony ciąg geometryczny:
2
sinx+(2
sinx)
2+(2
sinx)
3+..... ≤1
L=2
sinx+(2
sinx)
2+(2
sinx)
3+..... , q=2
sinx, warunek:
|q|<1, czyli: |2
sinx|<1 ⇔ 2
sinx<1 ⇔ sinx<2 ⇔ x∊R
Czyli:
| | 2sinx | |
L= |
| ≤1, wprowadź zmienną pomocniczą: |
| | 1−2sinx | |
t=2
sinx i policz

Podobnie b)

9 paź 20:48
Sylwia: nie rozumiem po słowie "czyli"
9 paź 20:52
9 paź 20:53
Godzio:
Oj

2
sinx < 1 ⇔ sinx < 0
9 paź 20:53
Sylwia: Trivial, no wiem, ale dlaczego ta wartość bezwzględna jest rozbita tylko do połowy?
9 paź 20:54
Sylwia: No Godzio i teraz jest git
9 paź 20:55
Sylwia: ok, juz wiem
9 paź 20:56
Trivial: Drugie identycznie.

u = 2
−cosx.
9 paź 20:56
Żaba...: Trivial a może i mu pomozesz ?
9 paź 20:57
Sylwia: nie no nie kminie tego... Doszłam do tego, że sinx≥−1 i sinx≤0 , czyli sinx∊<−1;0>. Co dalej?
9 paź 21:04
Sylwia: Może mi ktoś powiedzieć co dalej? Nie ogarniam w ogóle fukcji trygonometrycznych...
9 paź 21:26
Trivial:
Najpierw rozwiązujemy warunek |u|<1, czyli:
−1<u<1
Ale u=2
sinx, czyli u>0, zatem!
0<u<1 (W)
Teraz przechodzimy do właściwej części zadania:
Jako, że |u| < 1 wyrażenie (1−u) > 0, czyli możemy pomnożyć obustronnie przez (1−u), a znak
nierówności nie ulegnie zmianie.
u ≤ 1−u
2u ≤ 1
Wracamy do zmiennej x.
sinx ≤ −1
Czyli pasuje tylko rozwiązanie sinx=0, bo sinx nigdy nie przyjmuje wartości (−
∞, −1). Zatem:
sinx = 1
x = ...
9 paź 21:35
Trivial: ... Przy końcu dziwne błędy
Czyli pasuje tylkoe rozwiązanie sinx=−1 ... zatem:
sinx = −1
x = ...
9 paź 21:37
Sylwia: nie miałam logarytmów
9 paź 21:46
Sylwia: jak było ze sinx≤−1 to dlaczego nagle sinx=0 ?
9 paź 21:48
Trivial: No właśnie nie wiem dlaczego.

poprawiłem błędy niżej.
9 paź 21:55
Sylwia: | | π | |
odp do zadania jest taka: x=− |
| + 2kπ, k∊C |
| | 2 | |
9 paź 21:57
Trivial:
nom, czyli mam dobrze po poprawce 21:37.
Wystarczy rozwiązać sinx = −1, co już proste.
9 paź 21:58
Trivial:
Aha i jeśli nie miałaś logarytmów to:
2
sinx ≤ 2
−1
sinx ≤ −1
9 paź 21:59
Sylwia: no tak,ale dlaczego mam rowiazywac rownanie jesli tam wszedzie sa nierownosci?
9 paź 22:00
Sylwia: spoko, poradziłam sobie bez logarytmów.
9 paź 22:00
Godzio:
Nierówność sinx ≤ −1 jest równoważna z sinx = −1 bo − 1 ≤ sinx ≤ 1
9 paź 22:02
Trivial: "Czyli pasuje tylko rozwiązanie sinx=−1, bo sinx nigdy nie przyjmuje wartości z (−∞, −1)"
9 paź 22:02
Sylwia: i tak jest zawsze przy nierównościach trygonometrycznych, że są równoważne z równaniami?
9 paź 22:03
Trivial: tylko czasami, raczej rzadko.
9 paź 22:04
Sylwia: a dlaczego jest +2kπ?
9 paź 22:05
9 paź 22:08
Trivial: Tylko nie dodają +2kπ, ale jest wykres i widać dlaczego.
9 paź 22:09