f
Kingaa: W ktorym przypadku istnieje kat o mierze x spelniajacy warunki:
a) sin x= 0,6 cos x=0,4
b) sin x=0,5 tg x= 1
c) sin x=0,6 cos x= 0,8
d) sin x=1 tg x=2,4
pomozcie

i wyjasnijcie dlaczeog
9 paź 20:37
think: musisz skorzystać z tego, że sin
2x + cos
2x = 1
podnieś te wartości do kwadratu i sprawdź suma których da Ci 1, i taki kąt istnieje, bo o to
chodzi, że jednocześnie dla tego kąta sinus przyjmuje taką konkretną wartość a cosinus inną.
| | sinx | | sinx | |
jeśli masz sin i tg to pamiętaj tgx = |
| ⇒ cosx = |
| |
| | cosx | | tgx | |
9 paź 20:52
Kingaa: to jaka tu ma byc odp, bo nie czaje
9 paź 20:57
think: no musisz to policzyć aby się dowiedzieć, która to odpowiedź.
9 paź 21:02