wielomiany
Agi: Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) w(X)=x4-10x2+9
b)w(x)=4x4+5x2+1
10 mar 15:22
Bogdan:
W(x) = (x2 - 9)(x2 - 1) = (x - 3)(x + 3)(x - 1)(x + 1)
W(x) = 4x4 + 5x2 + 1 = 4x4 + 4x2 + x2 +1 = 4x2(x2 + 1) + (x2 + 1) =
= (x2 + 1)(4x2 + 1)
10 mar 15:32
Agi: a jak to zrobić w(x)=-3x4+2x2+1
10 mar 15:37
Mickej: zawsze można tak bo w sposób w który robi to Bogdan jest raczej dla tych którzy lubią sie
takimi rzecz mi bawić to równanie to równanie tak zwane dwu kwadratowe i robi sie je w
taki sposób
x2=t t>0 teraz podstawiasz i masz takie cos
-3t2+2t+1=0 to rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe
Δ=16
t1=1
t2=1\3
teraz podstawiasz do naszego x2=t i masz
x2=1 co daje ci rozwiązanie 1 i -1
x2=1\3 co daje rozwiązanie √1\3 i -√1\3
wiec masz 3 rozwiązanie
10 mar 16:34