funkcje
Gruby: wyznacz zbiór wartości
f:N→C określonej wzorem
| | n | |
{(−1)n* |
| gdy n jest liczbą parzystą |
| | 2 | |
f(n)={
| | n+1 | |
{(−1)n* |
| gdy n jest liczbą nieparzystą |
| | 2 | |
jak to zrobić ?
9 paź 20:23
Gruby: tzn wiem co to zbiór wartości i wiem ,że zapis f:N→C znaczy(zbiór liczb liczb naturalnych w
zbiór całkowitych), tylko jak sprawdzić zbiór wartości jakie osiąga funkcja gdy nie mam jej
wykresu

?
parzysta tzn postaci 2n
nieparzysta postaci 2n+1
9 paź 20:26
Gruby: Pomoże ktoś?
9 paź 20:42
b.: wypisz sobie wartości funkcji dla x = −4,−2,0,2,4, oraz dla x=−3,−1,1,3,5, i spróbuj się
domyślić jaka będzie odpowiedź. Przy okazji domyślisz się pewnie rozwiązania
9 paź 23:50
Gruby: domyślanie się to nie metoda, trzeba jakoś sensownie to rozwiązać i uzasadnić
9 paź 23:58
b.: a jak się nie ma pomysłu jak, to warto zacząć od wypisania kilku wartości, żeby zobaczyć, co
się dzieje
wypisz je więc proszę
10 paź 00:03