Prawdopodobieństwo.
Truskawka : W kl 4 jest 18 dziewczyn, 7 dziewczyn trenuje koszykówkę, 3 dziewczy tenis, a jedna obydwie
wymienione dyscypliny. Oblicz, że losowo wybrana dziewczyna nie trenuje koszykówki, ani
tenisa.
9 paź 19:49
Grześ: 7 dziewczyn gra w koszykówkę, 3 w tenisa, lecz jedna z nich jest w obu grupach.
Czyli tych dziewczyn jest 9.
Dziewczyn, które nie grają w żaden z tych sportów jest =18−9=9
| | 9 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania jednej z nich: P= |
| =.. |
| | 18 | |
9 paź 19:59
Eta:

N−− nie trenują ani koszykówki ani tenisa
9 paź 20:05