Prosta przechodząca przez punkt.
maturzysta2k12: Znaleźć prostą przechodzącą przez punkt (2,3) wiedząc, że jej odcinek zawarty miedzy prostymi
3x+4y−7=0 i 3x+4y+8=0 jest równy 3√2
Czy ktoś byłby w stanie w miarę przystępnie wyjaśnić sposób rozwiązywania tego zadania?
znalazłem pewne rozwiązanie −
https://matematykaszkolna.pl/forum/104451.html ale w ogóle nie pojmuję tej metody, na zajęciach nie miałem
styczności z tego typu zapisem i ciężko mi z niego cokolwiek pojąć. Z góry dziękuję za wszelką
pomoc
9 paź 19:48
Basia:
to inna metoda niż ta, którą zastosowano w podanym przez Ciebie linku
może będzie Ci ją łatwiej zrozumieć, chociaż liczenia będzie chyba trochę więcej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prosta przechodząca przez punkt P(2,3) może mieć równanie:
y = ax+b (prosta nie jest prostopadła do OX)
przy czym
3 = 2a+b
b = 3−2a
y=ax+3−2a
lub
x = 2 (prostopadła do OX)
teraz (w każdym z tych przypadków oddzielnie) szukamy punktów wspólnych naszej prostej
z tymi dwiema podanymi
dostaniemy dwa punkty A i B
|AB| = 3√2
|AB|2 = 18
z tego wyznaczamy parametr a; potem b i piszemy równanie szukanej prostej
9 paź 22:52