matematykaszkolna.pl
Prosta przechodząca przez punkt. maturzysta2k12: Znaleźć prostą przechodzącą przez punkt (2,3) wiedząc, że jej odcinek zawarty miedzy prostymi 3x+4y−7=0 i 3x+4y+8=0 jest równy 3√2 Czy ktoś byłby w stanie w miarę przystępnie wyjaśnić sposób rozwiązywania tego zadania? znalazłem pewne rozwiązanie − https://matematykaszkolna.pl/forum/104451.html ale w ogóle nie pojmuję tej metody, na zajęciach nie miałem styczności z tego typu zapisem i ciężko mi z niego cokolwiek pojąć. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
9 paź 19:48
Basia: to inna metoda niż ta, którą zastosowano w podanym przez Ciebie linku może będzie Ci ją łatwiej zrozumieć, chociaż liczenia będzie chyba trochę więcej −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− prosta przechodząca przez punkt P(2,3) może mieć równanie: y = ax+b (prosta nie jest prostopadła do OX) przy czym 3 = 2a+b b = 3−2a y=ax+3−2a lub x = 2 (prostopadła do OX) teraz (w każdym z tych przypadków oddzielnie) szukamy punktów wspólnych naszej prostej z tymi dwiema podanymi dostaniemy dwa punkty A i B |AB| = 32 |AB|2 = 18 z tego wyznaczamy parametr a; potem b i piszemy równanie szukanej prostej
9 paź 22:52