indukcja matematyczna
Marysia : Niech x będzie liczbą rzeczywistą taką, że 0≤x≤1. Stosując zasadę indukcji mate,atycznej
udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej zachodzi nierówność:
(1+x)n≤1+n2n−1x
Nie bardzo mi wychodzi dowód, byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź
9 paź 19:24
Basia:
Teza:
(1+x)n+1 ≤ 1+(n+1)*2n*x
dowód:
(1+x)n+1 = (1+x)n*(1+x) ≤ (1+n*2n−1*x)(1+x) = 1+x+n*2n−1*x + n*2n−1*x2 =
1 + x(1+ n*2n−1 + n*2n−1*x) ≤ 1+ x(1+n*2n−1 + n*2n−1) =
1+x(1+2n*2n−1) = 1+(1+n*2n)x ≤ 1 + (2n+n*2n)x = 1 + (n+1)*2n*x
c.b.d.o.
jeżeli któregoś przejścia nie rozumiesz to pytaj
za jakąś godzinkę wrócę
9 paź 19:41