W ogóle nie wiem jak sobie z tym poradzić. Pomoże ktoś?
Hoz: Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f (m) = x1 ⋅ x2 , gdzie x1 , x2 są
różnymi pierwiastkami równania (m + 2)x2 − (m + 2)2x + 3m+ 2 = 0 , w którym m∈ R \ {− 2}.
9 paź 19:23
Bizon:
| | 3m+2 | | 3m+6−4 | | −4 | |
f(m)= |
| = |
| = |
| +3
|
| | m+2 | | m+2 | | m+2 | |
... a to już chyba narysujesz −
9 paź 19:51
Bizon:
a dziedzina jest chyba oczywista −
9 paź 19:52
Hoz: no w sumie tak ale w takim razie po co dali ten wielomian skoro nie musze go używać? (m + 2)x2
− (m + 2)2x + 3m+ 2 = 0
9 paź 19:56
Hoz: omg.. niewazne.. juz sie ogarnalem
9 paź 20:02
Bizon: bo w jednym zadaniu masz i funkcję kwadratową ... wzory Viete'a jak i funkcję wymierną,
homograficzną i przekształcenia wykresów ...
9 paź 20:11