Zamiana z potaci kanonicznej na iloczynową i ogólną
Darek: Witam!
Jutro czeka mnie kartkówka z zamiany na postać kanoniczną iloczynową itd.
Z postaci ogólnej na iloczynową i kanoniczną nie ma problemu,jednakże przy zamianie z
kanonicznej na ogólną nie do końca rozumiem i proszę was o pomoc mianowicie z przykładu z
internetu wynika tak :
y=2(x3)2−4
Korzystamy ze wzoru skroconego mnozenia:
(a+b)2=a2+2ab+b2
y=2(x2*x*3+32)−4
y2(x2+6x+9)−4
y=2x2+12x+18−4
y=2x2+12x+14
Po przeanalizowaniu powyzszego przykladu nasuwa mi sie pytanie czy do kazdego przykladu
korzystamy wzoru skroconego mnozenia z powyzszego przykladu i czy przy zamianie z postaci
kanonicznej na iloczynowa robimy tak,że zamieniamy najpierw na ogólną zawsze a później na
iloczynową.
I jakby ktoś był na tyle uprzejmy i mógł wykonać przykład:
z postaci kanonicznej f(x)=2(x−3)2−3 zamienic na p.iloczynową i ogólną
Pozdrawiam i czekam na rozwiązanie i wytłumaczenie powyższych wątpliwości
9 paź 19:03
Darek: edit bład:
y=2(x+3)2 −4
...
y=2(x2+2*x*3+32)−4
9 paź 19:05
krystek: Robisz tak jak Tobie lepiej. Można i tak i tak.
9 paź 19:06
pomagacz:
f(x) = 2x
2 − 12x + 15
Δ = 24
| | √6 | | √6 | |
f(x) = (x − 3 + |
| )(x − 3 − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 19:08
Krystian: Ok a co do tego wzoru skróconego mnożenia jest jakaś zasada? Czy jest on stały i prosiłbym o
rozwiązanie tego 2 przykładu
9 paź 19:08
krystek: y=2[(x+3)2−2]= 2(x+3+√2)(x+3−√2)
9 paź 19:08
Basia:
no po prostu liczysz
f(x) = 2(x
2−6x+9)−3 = 2x
2−12x+18−3 = 2x
2−12x+15
teraz Δ, x
1 i x
2 i postać iloczynowa
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można bez Δ w taki sposób
| | √3 | |
f(x) = 2[(x−3)2 − 32] = 2[(x−3)2 − ( |
| )2] = |
| | √2 | |
| | √6 | | √6 | |
2(x−3− |
| )(x−3+ |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√6 | | 3−√6 | |
2(x − |
| )(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 19:10
Anikusia: f(x)=0,5(x+4)2−2 z postaci kanonicznej na iloczynową, pomóżcie
6 wrz 14:44
6xdj: Patrz post wyżej
6 wrz 14:47
Kasia 99:
f(x)=0,5[(x+4)2−22] = 0,5(x+4+2)(x+4−2) = 0,5(x+6)(x+2)
6 wrz 15:07