rozwiąż nierówność
kinga: x2 + 9 ≥ 0
9 paź 18:59
kinga: już nie trzeba. rozwiązałam
9 paź 19:00
pomagacz:
x2 ≥ −9
x ≥ ±√−9
x ≥ ±√9i
x ≥ ±3i
(x + 3i)(x − 3i) ≥ 0
9 paź 19:02
Vax: A co powiesz o x=1+i ?
9 paź 19:10
pomagacz:
znaczy się co mam powiedzieć?
9 paź 19:13
kinga: kochani pomóżcie:
x2 + 4 ≥ 5x
9 paź 19:14
Vax: Chodzi o to, że liczba zespolona składa się z części rzeczywistej i urojonej, ciężko więc
określić w nich relację porządku.
9 paź 19:14
pomagacz:
x2 − 5x + 4 ≥ 0
Δ = ...
x1/2 = ...
(x − x1)(x − x2) ≥ 0
x1 < x2
x ∊ (−∞, x1> u <x2, ∞)
9 paź 19:16
pomagacz:
aha o to chodzi, w rozwiązaniu jest tylko część urojona
9 paź 19:17
kinga: Δ = 9

a = 1
b = −5
c = 4
czy tak?
9 paź 19:17
pomagacz: tak
9 paź 19:19
kinga: kamien z serca... jutro mam z tego kartkowke i mało to rozumiem.
9 paź 19:20
Basia:
kochani nie mąćcie dziewczynie w głowie
x2+9 ≥ 0 jest nierównością prawdziwą dla każdego x∊R
czyli zbiorem rozwiązań jest cały zbiór R
liczby zespolone nie mają tu nic do roboty, zresztą jak usiłował napisać Vax, ale z
grzeczności owinął w bawełnę, rozwiązywanie nierówności w liczbach zespolonych jest bez sensu
no bo która jest mniejsza 1+ 5i czy 6 + i ?
9 paź 19:21
Basia:
a poza tym ta implikacja jest fałszywa:
x2 ≥ a2 ⇒ x≥a i (lub) x≥ −a
x2 ≥ a2 ⇔ x ≤ −a lub x≥ a
więc nawet tylko w jednostkach urojonych (dla samych jednostek urojonych relację
porządkującą można ostatecznie rozpatrywać) rozwiązanie jest błędne
x2 ≥ 9i2 ⇔ x≤ −3i lub x≥ 3i
9 paź 19:29
Vax:
9 paź 19:31