aaa
AnetT: 1.suma kwadratow trzech kolejnych liczb parzystych wznosi 308. Wyznacz te liczby.

jak to
zrobic:(
9 paź 18:44
pomagacz:
(n − 1)2 + n2 + (n + 1)2 = 308
9 paź 18:46
Problemowa: Wskazówka − liczbę parzystą zapisujemy jako 2n, a każdą kolejną jako 2n+2,2n+4,2n+6
9 paź 18:47
Problemowa: Pomagacz nie uwzględniłeś, że liczba ma być parzysta
9 paź 18:48
AnetT: i to mi rownanie wyjdzie dobrze mysle...i potem delte i n1 i n2 obliczyc tak..
9 paź 18:50
Problemowa: (2n)
2+(2n+2)
2+(2n+4)
2 = ... = 12n
2+24n+20. Teraz przyrównujesz to do 308 = 12n
2+24n+20
12n
2+24n−288 = 0 n
2+2n−24 = 0. Liczysz deltę, pierwiastki i gotowe
9 paź 18:51
AnetT: oo dziekuje Ci bardzo ale mam jeszcze pare takich zadan

2.suma dwoch liczb jest rowna 35, a iloczyn 294. wyznacz te liczby
9 paź 18:57
Problemowa: Rozwiązujesz to układem równań x+y=35 i xy = 294. Z pierwszego równania wyznaczasz jedną
niewiadomą i podstawiasz do drugiego równania. Potem wyjdzie Ci równanie kwadratowe i liczysz
deltę, pierwiastki
9 paź 19:00
Problemowa: Te liczby to 14 i 21
9 paź 19:02
AnetT: aha oka

3. Suma kwadratow dwoch liczb jest rowna 1872 a stosunek tych liczb wynosi
32.wyznacz te
liczby
9 paź 19:04
Problemowa: x
2+y
2=1872
Z drugiego równania wyliczasz jedną niewiadomą i podstawiasz do pierwszego równania.
9 paź 19:08
Problemowa: x = 36 lub x=−36
y= 24 lub y =−24
9 paź 19:10
Problemowa: W sumie istnieją 4 odpowiedzi do tego układu równań.
9 paź 19:10
AnetT: 4.oblicz dlugsci bokow trojkata prostokatnego wiedzac ,ze dlugosci przyprostokatnych roznia sie
o 7cm, a jego pole wynosi 30 cm2.
9 paź 19:13
AnetT: pierwszym lepszym oblicze
9 paź 19:14
Problemowa: Boki mogą mieć długość x+7 i x albo x−7 i x. Więc podstawiasz jedne dane do wzoru na pole, a
potem drugie. Znowu będzi równanie kwadratowe, delta i pierwiastki.
9 paź 19:21
AnetT: aha bardzo Ci dziekuje biore sie za te zadania jak nie bedzie mi cos wychodzic to bede pisac
9 paź 19:23
Problemowa: Gdy założysz, że boki mają długość x−7 i x to wyjdzie Ci, że równanie nie ma pierwiastków. Gdy
założysz, że boki mają długość x+7 i x to powinno Ci wyjść, że x1 = −12 i x2 = 5. Długość
boku nie może być wartością ujemną (x>0) więc odpowiedzią jest x = 5, x+7 = 12,
przeciwprostokątna z Pitagorasa 13.
9 paź 19:24