czworąkąty
aaaa: Na trapezie można opisać okrąg i można w niego wpisać okrąg. Wiedząc że podstawy trapezu mają
długości 12 i 8, oblicz wysokość h trapezu.
Czy to znaczy że trapez jest równoramienny? Czy jak to policzyć skoro nie ma pola...
9 paź 18:14
Problemowa: Tak, trapez jest równoramienny. Z własności okręgu opisanego na czworokącie wynika, że suma
miar przeciwległych kątów wewnętrznych tej figury jest równa 180
0. Z własności trapezu wiemy,
że suma kątów leżących przy tym samym ramieniu trapezu musi być równa 180
0, z tego wynika, że
kąty przy podstawach trapezu mają te same wartości.
9 paź 18:21
Problemowa: Z własności okręgu wpisanego w czworokąt wiemy, że sumy długości przeciwległych boków figury są
sobie równe, więc 12+8 = 2c (gdzie c to ramię trapezu). c = 10. h = √102−22 = √96 =
4√6
9 paź 18:25
aaaa: ok dziękuje

raczej bym do tego doszła, tylko nie wiedziałam właśnie jaki to jest trapez a co
za tym idzie z jakich własności korzystać:(
9 paź 18:30
aaaa: no tylko skąd ten wzór na h?
9 paź 18:59
aaaa: a rozumiem z pitagorasa
9 paź 19:00
TwójJedyny: ja tego nie ograniam !
5 wrz 15:30
Shelter: Nie z Pitagorasa, jest specjalny wzor na wysokosc dla trapeza rownoramiennego.
26 wrz 00:10
Basia:

żaden specjalny wzór tylko rozum
i tw.Pitagorasa
26 wrz 00:15
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Tak jest, rozum ponad wszystko.
26 wrz 00:17