Rachunek prawdopodobieństwa
Kasper: Z urny, w której jest 5 kul białych mi 3 zielone losujemy jednocześnie 2 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul przynajmniej jedna jest zielona
Proszę o dokładne obliczenia.
9 paź 18:01
Problemowa: Najlepiej rozrysować sobie drzewko kolejnych etapów doświadczenia. Potem liczysz to z
dopełnienia zbioru A' (czyli, że żadna kula nie jest zielona).
| | 5 | | 4 | |
P(A') = |
| (prawdopodobieństwo wyciągnięcia kulki białej za pierwszym razem) * |
| |
| | 8 | | 7 | |
| | 20 | | 5 | |
(prawdopodobieństwo wyciągnięcia kulki białej za drugim razem) = |
| = |
|
|
| | 56 | | 14 | |
9 paź 18:09
Eta:
A −− jedna lub dwie są zielone
9 paź 18:11