| (n+1)(4n2+8n+3) | ||
12 + 32+...+(2n+1)2 = | ||
| 3 |
| π | 2π | nπ | nπ | (n+1)π | ||||||
sin | + sin | + ... + sin | = 2sin | sin | , n∊N | |||||
| 3 | 3 | 3 | 6 | 6 |
| π | √3 | π | π | √3 | ||||||
L = sin | = | , P = 2sin | sin | = | ||||||
| 3 | 2 | 6 | 3 | 2 |
| π | 2π | nπ | nπ | (n + 1)π | ||||||
Założenie: sin | + sin | + ... + sin | = 2sin | sin | ||||||
| 3 | 3 | 3 | 6 | 6 |
| π | nπ | (n + 1)π | (n + 1)π | (n + 2)π | ||||||
Teza: sin | + ... + sin | + sin | = 2sin | sin | ||||||
| 3 | 3 | 3 | 6 | 6 |
| π | nπ | (n + 1)π | ||||
L = sin | + ... + sin | + sin | = korzystam z założenia | |||
| 3 | 3 | 3 |
| nπ | (n + 1)π | (n + 1)π | ||||
2sin | sin | + sin | = | |||
| 6 | 6 | 3 |
| nπ | (n + 1)π | (n + 1)π | (n + 1)π | |||||
2sin | sin | + 2sin | cos | = | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| (n + 1)π | nπ | (n + 1)π | ||||
2sin | (2sin | + cos | ) = | |||
| 6 | 6 | 6 |
| (n + 1)π | nπ | nπ | π | nπ | π | |||||||
2sin | (sin | + cos | cos | − sin | sin | ) = | ||||||
| 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |
| (n + 1)π | nπ | π | nπ | π | ||||||
= 2sin | (sin | sin | + cos | cos | ) = | |||||
| 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |
| (n + 1)π | nπ | π | (n + 1)π | π(n + 1) | ||||||
= 2sin | sin( | + | ) = 2sin | sin | = P | |||||
| 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |
| (n + 1)π | nπ | π | (n + 1)π | nπ | π | |||||||
2sin | cos( | + | ) = 2sin | sin( | + | ) = | ||||||
| 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 3 |
| (n + 1)π | (n + 2)π | |||
2sin | sin | = P | ||
| 6 | 6 |
| nπ | π | |||
cos( | − | ) a dalej już ok | ||
| 6 | 6 |
tysiąckrotne dzięki