Problemowa: Krystek czy jesteś pewny, że 90? Liczba nie będzie istniała jak na pierwszym miejscu będzie
zero i tego nie uwzględniłeś.
Najpierw liczysz zbiór liczb naturalnych dwucyfrowych. Wg mnie Ω = 81.
a) liczby podzielne przez 10 to dziesiątki, których będzie 10,20,30,40,50,60,70,80,90
Lub liczysz to z regułu mnożenia 9 * 1 = 9
Usuwasz te, które dzielą się przez 3 czyli 30,60,90
b) liczby podzielne przez 5 to będą liczby, które na końcu mają 0 lub 5, a więc
10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95.
Lub liczysz to z regułu mnożenia 9 * 2 = 18
liczby podzielne przez 8 to dwucyfrowe wielokrotności 8, czyli
16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,96
| | 18+11 | | 29 | |
No i liczysz P(A) = |
| = |
| |
| | 81 | | 81 | |