matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria pomoc
Martyna:
Trygonometria pomoc 2cos
2
2x + 10sinxcosx + 1 =0
9 paź 17:27
Godzio:
2sinxcosx = sin2x 2cos
2
2x + 5sin2x + 1 = 0 2(1 − sin
2
2x) + 5sin2x + 1 = 0 po przekształceniach: 2sin
2
x − 5sin2x − 3 = 0 Δ = 25 + 24 = 49
√
Δ
= 7
7 + 5
sin2x =
= 3 −− sprzeczność
4
7 − 5
1
sin2x =
=
4
2
Rozwiąż teraz równanie:
1
sin2x =
2
9 paź 17:29
Martyna:
dzięki
9 paź 18:09