równanko
matjab9: cos36o * cos72o = 1/4
10 mar 14:32
Bogdan:
A gdzie jest niewiadoma?
10 mar 14:50
matjab9: znaczy tozsamosc

mamy to obliczyc bez uzycia tablic
10 mar 14:55
Bogdan:
Prawdopodobnie trzeba tu wykazać, że podane wyrażenie jest tożsamością.
Korzystamy dwukrotnie z zależności: 2sinαcosα = sin2α
cos36o * cos72o = 1/4 mnożymy obustronnie przez 4sin36o
4sin36 * cos36o * cos72o = sin36o
2sin72 * cos72 = sin36o
sin144 = sin36o
sin(180o - 36o) - sin36o
sin36o = sin36o
L = P
10 mar 14:57
Bogdan:
W trzecim wierszu od dołu powinien być znak =
10 mar 14:59
b.: Masz to policzone tutaj:
2018
bo cos72 = sin18.
10 mar 15:01
matjab9: ale ja bym potrzebowal jak najprostszym sposobem, tzn. wyjsc od lewej strony i obliczyc
to co jest po prawej stronie tego równania
10 mar 15:07
matjab9: spróbujcie też zrobić to zadanie

https://matematykaszkolna.pl/forum/10448.html
10 mar 15:10
Bogdan:
cos36ocos72o = 1/(4sin36o) * 2 * 2sin36o * cos36o * cos72o =
= 1/(4sin36o) * 2sin72ocos72o = 1/(4sin36o) * sin144o =
= 1/(4sin36o) * sin36o = 1/4
10 mar 15:26
matjab9: a skad wziałes to wziałes

1/(4sin36
o) * 2 * 2sin36
o * cos36
o * cos72
o
10 mar 15:33
Bogdan:
Czasami w zapisie wyrażenia matematycznego trzeba dopisać jakieś inne wyrażenie
w taki sposób, aby nie zmienić pierwotnego wyrażenia, najczęściej pierwotne wyrażenie
mnożymy przez 1, w tym przypadku 1/(4sin36o) * 2 * 2sin36o = 1, a więc:
1/(4sin36o) * 2 * 2sin36o * cos36o * cos72o = cos36o * cos72o
10 mar 15:40
matjab9: a spróbujesz rozwiazac to drugie zadanie co masz wyzej link napisany
10 mar 15:42
Bogdan:
Rozwiązałem drugie zadanie
10 mar 17:21