Wielomiany
Stefcia: Pomocy! :< nie było mnie na jednej lekcji matmy i już mam problemy,..
jest polecenie:
Rozłóż wielomian na czynniki najniższego stopnia i oblicz jego pierwiastki:
W(x) = ( 3x − 5 ) (3x2 − x − 2 )
Noi jak to rozpisać?
−−
z tego pierwszego pierwiastek od razu wyliczyć?
3x−5 = 0
3x = − 5 / : 3
x= − 53
a z tego drugiego wyliczyć delte i podstawić?
czy trzeba to jakoś wszystko jeszcze rozłożyć?
9 paź 17:26
Problemowa: Pierwszy nawias zostawiasz, a z drugiego liczysz deltę i masz dwa pierwiastki, które
podstawiasz do postaci iloczynowej.
9 paź 17:28
Problemowa: | | 5 | |
A w ogóle 3x−5 = 0 to 3x = 5 więc pierwszy pierwiastek to x = |
| |
| | 3 | |
9 paź 17:30
Stefcia: Dzięki wielkie za pomoc ! : DDDDDD
9 paź 17:30
Problemowa: | | 2 | |
Drugi pierwiastek to będzie − |
| , a trzeci pierwiastek to 1 |
| | 3 | |
9 paź 17:31