prosze o rozwiązanie takiej nierówności
gostek: prosze o rozwiązanie takiej nierówności
log(x−4)+logx ≤ log 21 założenia x−4>0 x>0
9 paź 17:10
Eta:
loga+logb = loga*b
otrzymasz (x−4)*x ≤21 ( zwrot nierówności zachowany , bo a >1
rozwiąż tę nierówność i jako odp: wybierz cz, wspólną z założeniem
Powodzenia
9 paź 17:38
Problemowa: Wskazówka − Własności logarytmów

Dodając logarytmy o tej samej podstawie log
a10 + log
a5 =
| | 10 | |
loga (5 *10), a odejmując logarytmy o tej samej podstawie loga10 − loga5 = loga{ |
| } |
| | 5 | |
= log
a2
9 paź 17:40