sprawdź czy ciąg jest arytmetyczny, geometryczny
alex: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym. Sprawdź, czy ciąg (bn) o wyrazie ogólnym bn=2an
jest ciągiem
a) arytmetycznym
b) geometrycznym
9 paź 16:52
Godzio:
a) sprawdź czy b
n + 1 − b
n = r jeśli tak to jest
| | bn + 1 | |
b) sprawdź czy |
| = q (czyli jakaś stała niezależna od n) |
| | bn | |
9 paź 17:01
alex: 2an+1 − 2an = ?
kompletnie nie mam pomysłu, co z tym dalej zrobić : (
9 paź 17:11
Godzio:
2an + 1 − 2an = 2an + r − 2an = 2an(2r − 1)
2r − 1 to jest jakaś stała, natomiast 2an jest uzależnione od n więc ciąg bn nie jest
ciągiem arytmetycznym
9 paź 17:13
alex: A w drugim
I znów nie wiem, co zrobić z tymi potęgami.
Czy tak będzie dobrze?
9 paź 17:34
alex: Chyba w liczniku powinno być * q, a nie +q...
Gubię się w tym.
9 paź 17:39
alex: A może jednak nie?

help
9 paź 17:54
Godzio:
| | 2an + 1 | |
Powinno być |
| = 2 |
| | 2an | |
9 paź 17:57
9 paź 17:58
Basia:
Godziu ta pogoda jest straszna i źle działa na ludzi
przecież wykładnik licznika to a
n+1, a nie a
n+1, chociaż niestety trochę źle tu wygląda i
może się pomylić
9 paź 18:58