Miejsce zerowe funkcji kwadratowej
Krystian: Zbadaj ile miejsc zerowyh ma funkcja kwadratowa :
a)f(x)=3x2 +x+5
b)16x2 +8x +1
c)f(x)=−2x2 +3x+7
Bardzo proszę o pomoc
9 paź 16:50
think: a co delty liczyć nie umiesz czy jak?
9 paź 16:51
Godzio:
Δ > 0 −− 2 miejsca zerowe
Δ = 0 −− jedno
Δ < 0 −− zero
9 paź 16:51
think:
Δ > 0 ⇒ dwa miejsca zerowe
Δ = 0 ⇒ jedno miejsce zerowe
Δ < 0 ⇒ brak miejsc zerowych
9 paź 16:52
Krystian: wiem jak sie liczy delte jednak co dalej alby uzyskac ostateczna odpowiedz tj.
Δ=b2−4ac a to daje
Δ=12 −4*3*5=−59
i prosze o pomoc co dalej
9 paź 16:54
Krystian: Ok dzieki za pomoc
9 paź 16:57
wer: f(x)=3x2+x+5
17 sty 15:52
ble ble: wiec Δ<0 i nie ma miejsc zerowych
17 sty 15:57