Jak to obliczyc ?
Lolka: W dany kwadrat o boku 1 wpisanow okrąg a w okrąg trójkat równoboczny. Suma pól tych
trzech figur wynosi
a) pi/4 +3√3 + 1
b) pi/4 + 3√3/16 +1
c) 3pi +2
d) pi/4 +3√3/4 +2
10 mar 14:26
uśka: odp.b
pole kwadratu- P=1x1=1
pole koła- pixr2=pix1/4=pi/4
pole trójkata- P=a2{3}/4
obliczamy wysokość tego trójkąta- r=2/3h - z własności okręgu opisanego na trójkacie
1/2=2/3h h=3/4
h=a{3}/2 - wzór na wys.tr.równobocznego
3/4=a{3}/2
a={3}/2
podstawiamy do wzoru na pole trójkąta i otrzymujemy P=3{3}/16
dodajemy wszystkie pola i gotowe
10 mar 17:51