Rozwiąż równanie
goskut: Rozwiąż równanie:
a) 2x−1−3*2x−2=80
b) 42x = 9x+1
9 paź 16:36
Godzio:
2
x − 1 − 3 * 2
x − 2 = 80
I teraz tłumaczenie jak to zrozumieć (mam nadzieję że to co zrobiłem było zrozumiałe)
| 1 | | 3 | | 1 | |
| jabłka − |
| jabłka = − |
| jabłka |
| 2 | | 4 | | 4 | |
Czyli otrzymujemy:
| | 1 | |
− |
| * 2x = 80 ⇒ 2x = − 320 −− sprzeczność bo 2x > 0 dla x ∊ R |
| | 4 | |
4
2x = 9
x + 1
16
x = 9 * 9
x
log
16/99 = x
9 paź 16:39
hjnkm: 75 7
2 mar 08:15
Krzysiek : =117649
2 mar 09:30
nati: 2x−3y=10
5x+5y=0
27 sty 17:37