kinga: liczby calkowite a b c przy dzieleniu przez 5 daja odpowiednio reszty 2,
=ala: kinga: liczby calkowite a b c przy dzieleniu przez 5 daja odpowiednio reszty 2, 3 , 4. Oblicz
resztę z dzielenia sumy kwadratów tych liczb przez 5.
9 paź 16:28
ICSP: Hi Hi Hi teraz też skopiowane z nickiem
9 paź 16:29
Godzio:
a = 5k + 2
b = 5m + 3
c = 5p + 4
a
2 + b
2 + c
2 = ... + 4 + ... + 9 + ... + 16 (reszta wyrazów dzieli się przez 5) =
| | 4 | |
... + 29 = ... + 25 + 4 = 5(...) + |
| −− reszta z dzielenia jest ... ? |
| | 5 | |
9 paź 16:31
Godzio:
| | 4 | |
Właściwie powinienem to zapisać: 5(... + |
| ) |
| | 5 | |
9 paź 16:32
=ala: to mam dla Ciebie jeszcze jedno zadanie!
9 paź 16:37
=ala: cena biletu wynosila 150 zł gdy ja obnizono to namecz przychodzilo o 50% wiecej osob a docho z
jednego meczu wzrósł o 25% .O ile obnizono cene?
9 paź 16:38
Godzio:
Wcześniej:
Cena biletu: 150, Ilość osób: x, Dochód: 150 * x
Teraz:
Cena biletu: 150y, Ilość osób: 1,5x, Dochód: 150y * 1,5x
Wzrost dochodu o 25% : 150 * x * 1,25 = 150y * 1,5x
150 * x * 1,25 = 150y * 1,5x /:(150 * 1,5 * x)
y = 0,8(3)
Czyli obniżono o ok. 17% Błędu chyba nie ma
9 paź 16:46
=ala: rany dlaczeo Ty wszysko wiesz?!

znaczy to dobrze ale..
9 paź 16:57
Godzio:
Wszystkiego nie wiem, po prostu wyćwiczyłem to
9 paź 16:59
=ala: coz za szczescie ze jesteś!
9 paź 17:01