liczby calkowite a b c przy dzieleniu przez 5 daja odpowiednio reszty 2,
k.:
9 paź 16:27
k.: kinga: liczby calkowite a b c przy dzieleniu przez 5 daja odpowiednio reszty 2, 3 , 4. Oblicz
resztę z dzielenia sumy kwadratów tych liczb przez 5.
9 paź 16:27
ICSP: Hi Hi Hi nawet z nickiem skopiował/a
9 paź 16:28
=ala: zrobisz t o zadanie?
9 paź 16:30
ICSP:
9 paź 16:31
=ala: to mam inne dla jakich wartosci parametru k rozw jest para liczb ujemnych
x+y=2k
x−2y=3−k
9 paź 16:32
Godzio:
Uuu
=ala jest na rozszerzeniu

Odejmij stronami wyznacz y, podstaw do jednego z równań, wyznacz x i zapisz warunek:
x < 0, y < 0 −− rozwiąż i znajdź część wspólną
9 paź 16:34
Godzio:
Albo z wyznaczników (co jest 2 x dłuższe

)
9 paź 16:34
Problemowa: Reszta z a2 + reszta z b2 + reszta z c2 = 4+9+16=29. 29:5 = 5 r 4. Reszta z dzielenia sumy
kwadratów tych liczb przez 5 równa jest 4.
9 paź 16:35
=ala: raczej ze na rozszerzeniu !
9 paź 16:40
=ala: mam jesszcze troche zadan wiec jak masz czas to może byś mi pomógł?
9 paź 16:41
Godzio:
Czas mam, tyle że mam sporo sam do roboty

ale możesz dać
9 paź 16:42
=ala: ok!
wyznacz wzor f linoiwej wiedzac ze jej wykres przecodzi przez punkt A =( 1: 4−√3i jej wykres
jest nachylony do osi OX pod katem 5/6 π rad?
9 paź 16:45
=ala: ok!
wyznacz wzor f linoiwej wiedzac ze jej wykres przecodzi przez punkt A =( 1: 4−√3i jej wykres
jest nachylony do osi OX pod katem 5/6 π rad?
9 paź 16:45
Godzio:
Nie no, ale miało być rozszerzenie, a nie podstawa, a tutaj jedyne co rozszerzone to jest kąt
podany w radianach
| | 5 | | π | | √3 | |
y = ax + b a = tg |
| π = − ctg |
| = − |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
y = − |
| x + b teraz podstaw punkt i wyznacz b |
| | 3 | |
9 paź 16:48
=ala: no ok tam myślałam to czekaj!
9 paź 16:51
=ala: statek plynacy z pradem rzeki pokonuje odleglosc 104 km miedzy miejscowosciami A i B w ciagu 8
dodzin plynac pod prad pokonuje te odleglosc w ciagu 13 godzin oblicz predkosc wlasnna statku
i pradu rzeki.
9 paź 16:54
Godzio:
To też podstawa
9 paź 16:55
=ala: dla jakich wartosci paramaetru m rozw uklad rownan
x+3y−4=0
x−6y+m=0 jest taka para liczb rzeczywisty z ktorych jedna jest tangensem a druga
cotangensemtego samego kata ostergo
moze to?
9 paź 17:00
Godzio:
x i y wyznaczysz standardowym sposobem (np. przeciwnych współczynników)
A jaki musi być spełniony warunek żeby x = tgα, a y = ctgα ?
Wystarczy znać warunek: tgα * ctgα = 1 ⇒ x * y = 1 podstawiasz, wyliczasz i masz wynik
9 paź 17:03
=ala: no robilam wlasnie w podobny sposob ale chyba cos pomyliłam baardzo dziekuje!
9 paź 17:05