Znajdź prostą.
olo: Znaleźć prostą przechodzącą przez punkt (2,3) wiedząc, że jej odcinek zawarty miedzy prostymi
3x+4y−7=0 i 3x+4y+8=0 jest równy 3√2. Proszę o pomoc bo nie mam bladego pojęcia jak to
zrobić a nawet zacząć.
9 paź 16:11
olo: Albo chociaz jakis pomysł jak to ugryźć
9 paź 16:21
dero2005:
| | |b1−b2| | |
d = |
| odległość między prostymi
|
| | √1+a2 | |
y
1 = −
34x +
74
y
2 = −
34x − 2
| | d | | 3 | | √2 | |
cosα = |
| = |
| = |
|
|
| | 3√2 | | 3√2 | | 2 | |
α = 45
o
prosta niebieska przecina się z prostymi zielonymi pod kątem 90 − α = 90 −45 = 45
o
teraz szukamy współczynnika kierunkowego prostej niebieskiej
tg 45
o = 1
szukamy równania prostej, która ma współczynnik kierunkowy u{1}[7}
i przechodzi przez punkt (2, 3)
y =
17(x−2)+3 =
17x +
197
9 paź 17:53