macierz odwrotna. Proszę o pomoc
gość: Wyznacz macierz odwrotną do danej:
3 2 1
2 1 0
1 0 0
9 paź 16:01
Basia:
policz najpierw wyznacznik czyli detA
potem możemy pogadać dalej
9 paź 16:38
gość: Wyznacznik : −1
10 paź 15:47
Basia:
ok.; czyli macierz odwrotna istnieje
teraz musisz zbudować macierz dopełnień
b11 = (−1)2*[ 1*0 − 0*0 ] = 0
b12 = (−1)3*[2*0 − 0*1] = 0
b13 = (−1)4*[ 2*0 − 1*1] = −1
b21 = (−1)3*[2*0 − 1*0] = 0
b22 = (−1)4*[ 3*0 − 1*1 ] = −1
b23 = (−1)5*[3*0 − 1*1] = 1
b31 = (−1)4*[ 2*0 − 1*1] = −1
b32 = (−1)5*[ 3*0 − 1*2] = 2
b33 = (−1)6*[ 3*1 − 2*2] = −1
sprawdź czy się nie pomyliłam
no i teraz tę macierz dopełnień transponujesz dzieląc równocześnie jej wyrazy przez detA = −1
(czyli zmieniasz znaki)
i to będzie A−1
10 paź 15:55
Trivial:
OK błąd zrobiłem.
321|100 111|1−10 001|1−21 100|001
210|010 → 110|01−1 → 010|01−2 → 010|01−2
100|001 100|001 100|001 001|1−21.
A−1 =
0 0 1
0 1 −2
1 −2 1
10 paź 16:01
Trivial:
Basiu jak możesz to usuń mój wcześniejszy post łącznie z tym, jako że jest błędny.
10 paź 16:06
Basia:
ja też; ja z kolei w b23= (−1)5*[ 3*0 − 2*1] = 2
10 paź 16:07