wykaż że zachodzi równość
kinga: wykaż że zachodzi równość √19−8√3− √7−4√3=2
9 paź 15:59
Basia:
policz ile to jest: (4−√3)2 i (2−√3)2
i postaraj się to wykorzystać
9 paź 16:10
kinga: dziekuje!
9 paź 16:25
kinga: liczby calkowite a b c przy dzieleniu przez 5 daja odpowiednio reszty 2, 3 , 4. Oblicz resztę z
dzielenia sumy kwadratów tych liczb przez 5.
9 paź 16:26
Basia:
a= 5n+2
b= 5m+3
c= 5k+4
a2+b2+c2 = (5n+2)2+(5m+3)2+(5k+4)2 =
25n2+20n+4+25m2+30m+9+25k2+40k+16 =
25n2+20n+25m2+30m+25k2+40k+29 =
25n2+20n+25m2+30m+25k2+40k+25+4
no to jaka będzie ta reszta ?
9 paź 16:31
Problemowa: Reszta z a2 + reszta z b2 + reszta z c2 = 4+9+16=29. 29:5 = 5 r 4. Reszta z dzielenia sumy
kwadratów tych liczb przez 5 równa jest 4.
9 paź 16:32
Basia:
ani 9 ani 16 nie mogą być resztami z dzielenia przez 5 (chodzi o poprawność sformułowania, nie
rozwiązania, bo rozwiązanie jest dobre)
reszta z a2 = 4
reszta z b2 = 4
reszta z c2 = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem = 9 i reszta z tego to 4
9 paź 16:35
Problemowa: Fakt....

Mój błąd
9 paź 16:37