Ciągi , Pomocy
Alabama: Trzy liczby, których suma wynosi 9 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli do pierwszego z nich
dodamy 3 i1/8, a dwóch pozostalych nie zmienimy to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź
te liczby
10 mar 14:18
Eta: Rozwiazuję
10 mar 14:32
Eta:
a, b, c ---- tworzą ciag arytm
to z def. ciagu mamy pierwsze równanie:
2b = a +c
drugie równanie z treści zad:
a + b + c = 9
ponad to:
a + 25/8, b, c --- tworzą ciag geom.
to mamy trzecie równanie z def. ciągu geom.:
b2 = ( a + 25/8) * c
rozwiązujac ten układ trzech równań obliczysz a b i c
czyli:
2b = a +c
2b + b = 9 => 3b = 9 => b= 3
( a+ 25/8)*c = 9 bo b2= 9
rozwiąż układ:
a +c = 6
( a + 25/8)*c = 9 powodzenia! to już proste i dasz radę!
10 mar 14:38
Alabama: dziekuję
10 mar 17:28