Rachunek prawdopodobieństwa
nieumiematmy: 1) Na ile sposobów można ustawić w kolejności: 4 kobiety i 4 mężczyzn, jeśli kobieta nie może
stać za kobietą ?
Proszę o dokładne obliczenia
2) Co to znaczy, że zdarzenia:
a)się wykluczają
b) są przeciwne
c)są pewne
d) są niemożliwe
9 paź 15:40
nieumiematmy: Proszę o pomoc
9 paź 15:57
Problemowa: 1) Ja policzyłabym z permutacji P8 = 8!
2)
a) Zbiory A i B są rozłączne − zdarzenia A i B wykluczają się (A∩B = ∅)
b) Dopełnienie zbioru A − zdarzenie jest przeciwne do A (A')
9 paź 16:17
Godzio:
c) P(A) = 1
d) P(A) = 0
1) 4! * 4! * 2
K M K M K M K M
M K M K M K M K
9 paź 16:18
Problemowa: A tak. Godzio ma rację w 1)
9 paź 16:20
nieumiematmy: $!(4 kobiety) *4!(4 mężczyzn) *2(2 sposoby zapisu)
Zgadza się
9 paź 16:27