Elementy statystyki opisowej. Teoria prawdopodobieństwa i kombinatorykla
Tancerz:

Zadanie dla Godzia
Na diagramie obok przedstawiono rozkład koloru oczu w pewnej grupie osób.
W miejsce x na diagramie należy wpisać:
A) 30%,
C) 25%
D) 24%
| | 3 | |
tam gdzie nic nie ma powinno byc |
| |
| | 25 | |
tam gdzie jest 14 brakuje %
a tam gdzie jest 49 brakuje % mówię o rysunku
9 paź 15:22
Godzio:
x = 100% − 14% − 49% − 12% = ...
9 paź 15:25
Basia:
325= 12100 czyli masz 12%
14%+12%+49%+x% = 100%
9 paź 15:26
Basia:
przepraszam Godziu, nie wypatrzyłam Cię na liście i myślałam, że Cię nie ma
9 paź 15:29
Godzio: Nie ma sprawy
Basia coś wyczaiłem, jak będziesz wieczorem to Ci powiem
9 paź 15:31
Tancerz: | | 3 | | 12 | |
Godzio napisałeś |
| = a skąd się zrobiło |
| wyjaśnij mi |
| | 25 | | 100 | |
9 paź 15:35
Godzio:
| 3 | | 3 | | 4 | | 3 * 4 | | 12 | |
| * 1 = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 25 | | 25 | | 4 | | 25 * 4 | | 100 | |
9 paź 15:36
Basia:
Będę, teraz znikam. Idę spełnić obowiązek obywatelski, co biorąc pod uwagę pogodę, poczytuję
sobie za dowód wielkiej demokratycznej dojrzałości
9 paź 15:39
Tancerz: w
9 paź 15:42
Tancerz: Godzio a dlaczego pomnożyłeś razy 1 wyjjaśnij mi
9 paź 15:42
Tancerz: razy jeden ponieważ diagram traktujemy jako całość
9 paź 15:59
Tancerz: x=25%
9 paź 16:01
Godzio:
2 = 2 * 1
5 = 1 * 5 = 5 * 1 = 5
Wyrażenie x = iloczyn x i 1 = x * 1 (zapisałem tylko symbolicznie bo widzę że mało rozumiesz)
9 paź 16:04
Basia:
| | 4 | |
niezupełnie; Godzio tak napisał, żeby było widać skąd potem bierze się |
| |
| | 4 | |
pomnożyć przez
1 możesz zawsze i wszystko, bo
cokolwiek*1 = cokolwiek
9 paź 16:05
Basia:
może Tancerz szybciej załapie jeżeli powiesz, że rozszerzasz 325 do ułamka z
mianownikiem 100, żeby z kolei wiedzieć ile to %, albo jeszcze inaczej:
chcemy zamienić 325 na % czyli mamy 325*100% = 3*4% = 12%
9 paź 16:08
Godzio:
Rzeczywiście, to może byłoby łatwiejsze
9 paź 16:10
Daniel: Średnia arytmetyczna wszystkich wielokrotności liczby 3 należących do przedziału (3,13) jest
równa
4 gru 18:56
4 gru 19:09
chichi:
a co z 6?
4 gru 19:21
Jolanta: chichi 6 oczywiscie powinna być
4 gru 19:25