wiem, że należy wykorzystać wzory skróconego mnożenia, ale nie wiem jak
karolina.: usuń niewymierność z mianownika.
1
−−−−−−−−−−
3√9 + 3√3 + 1
9 paź 15:18
Basia:
3√9 = (3√3)2
czyli masz wyrażenie postaci a2+a+1 gdzie a=3√3
czyli trzeba pomnożyć przez a−1 = 3√3−1
bo (a−1)(a2+a+1) = a3 − 1 = 3−1 = 2
9 paź 15:23
abab: pomnóż obustronnie przez (
3√3 − 1)
9 paź 15:24
karolina.: serdeczne dzięki Basia. Jeszcze przyswajam. czyli zawsze musimy sprawdzić, czy dane wyrażenie,
nie 'przypomnina' jakoś wzoru skroconego mnozenia i wtedy przez ten nawiasik bo wtedy
(a−1)(a2+a+1) = a3 − b3, tym samym pierwiastki i potęgi się zrównoważą....AHA! już chyba
rozumiem !

dziekuje!
9 paź 15:28
Dawidax: (4+√15)(√10−√6) √4−√15 z tym że ten pierwiastek co jest w czwórce sięga także do √15
jak to zrobić? prosze pomóżcie. tu chyba trzeba zastosować jakiś wzór skróconego mnożenia ale
niewiem wogóle jak to rozwiązać proszę pomóżcie
10 paź 18:57
sushi_ gg6397228:
to juz bylo rozwiazywanie przeze mnie pare dni temu, poszukaj w wyszukiwarce
10 paź 21:36