dero2005:
I − wariant obracanie wokół krótszego boku
r = 16,5 cm h = 14,5 cm
P
I = 2πr
2 + 2πr*h = 2πr(r+h) = 2*π*16,5(16,5+14,5) = 1023π cm
2
V
I = πr
2*h = π*16,5
2*14,5 = 3947,625π
II − wariant obracanie wokół dłuższego boku
r = 14,5 cm h = 16,5 cm
P
II =2πr(r+h) = 2*π*14,5(14,5+16,5) = 899π cm
2
V
II = πr
2*h = π*14,5
2*16,5 = 3496,125π cm
3
| PI | | 1323π | |
| = |
| = 1,47
|
| PII | | 899π | |
| VI | | 3947,625π | |
| = |
| = 1,129 = 1,13
|
| VII | | 3496,125π | |
wyniki nie można podać z dokładnością do 0,01 cm tylko z dokładnością do 0,01 bo stosunek jest
liczbą bez miana