Liczby zespolone
Jordan: | Re(5 − i) − i * Im(2 + 5i) | |
| |
| (5 − i) − (2 − 5i) | |
Oszacuj następnie określ część rzeczywistą, urojoną oraz zapisz wynik w postaci sprężonej (Nie
wiem czy dobrze przetłumaczyłem polecenie po angielsku

)
Z góry dzięki za pomoc
9 paź 15:11
think: Re(5 − i) = ....? która z liczb odpowiada za część rzeczywistą?
Im(2 + 5i) = ...? która z liczb jest współczynnikiem przy części urojonej?
9 paź 15:13
Jordan: w pierwszym 5 więc co tym musze zrobic?
9 paź 15:31
Jordan: po prostu zamiast Re(5 − i) pisze 5 ?
9 paź 15:31
Godzio:
| 5 − i * 5 | | 3 − 4i | | 15 − 15i − 20i − 20 | | 5 − 35i | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| 3 + 4i | | 3 − 4i | | 9 + 16 | | 25 | |
| | 1 | | 7 | |
Liczba sprzężona: |
| + |
| i |
| | 5 | | 5 | |
Proszę o sprawdzenie, bo dopiero zaczynam
9 paź 15:32
Trivial:
15 − 20 = 5.
9 paź 15:38
Jordan: aha czyli Re(5−i) = 5(5−i) ?
9 paź 15:42
Godzio:
No to taki czeski błąd; D
9 paź 15:48
think: Jordan dobrze pisałeś
Re(5 − i) = 5
Im(2 + 5i) = 5
i to wszystko
9 paź 15:50
Jordan: to czemu godzio napisał 5 − i * 5 ?
9 paź 15:59
Jordan: ała

dobra przepraszam
9 paź 16:00